Verrekening vakantiegeld vanaf 2024

Wat

In België verdien je vakantiedagen en vakantiegeld op basis van je tewerkstelling in het voorgaande jaar.

Wanneer je gewerkt hebt als bediende en je gaat uit dienst ontvang je van je werkgever vertrekvakantiegeld.   Dit bestaat uit :

  • Saldo enkelvoudig vakantiegeld : het geld voor de vakantiedagen die je dit jaar nog niet hebt kunnen opnemen.
  • Saldo dubbel en aanvullend vakantiegeld : dit krijg je wanneer je werkgever het vakantiegeld dat meestal in mei / juni berekend wordt nog niet heeft uitbetaald.
  • Vervroegd enkelvoudig vakantiegeld : het geld voor de vakantiedagen die je volgend jaar mag opnemen.
  • Vervroegd dubbel en vervroegd aanvullend vakantiegeld : je vakantiegeld voor volgend jaar.

Al deze bedragen en je vakantierechten staan vermeld op het vakantieattest dat je ontvangt wanneer je uit dienst gaat.  Dat attest moet je aan je nieuwe werkgever geven.

Waarom heeft de nieuwe werkgever dit attest nodig?

Bij je nieuwe werkgever mag je vakantiedagen opnemen op basis van je tewerkstelling in het jaar voordien.  Bovendien moet je nieuwe werkgever je vakantiegeld uitbetalen op basis van die tewerkstelling.
Als er geen rekening gehouden zou worden met het vertrekvakantiegeld dat je van je vorige werkgever kreeg, zou je twee keer vakantiegeld krijgen.  En dat is niet de bedoeling.  Aan de hand van je vakantieattest kan je nieuwe werkgever de verrekening maken.

Voor 31/12/2023

Voor 31/12/2023 gebeurde de verrekening in één keer, in de maand waarin iedereen zijn vakantiegeld ontving.  Je had die maand dan een heel laag loon, wat soms voor onaangename verrassingen zorgde.
Wanneer je een dag vakantie nam, werd je loon gewoon door betaald.

Vanaf 2024

Het is niet meer toegestaan om de volledige verrekening in één keer te doen.
De verrekening van het dubbel en aanvullend vakantiegeld wijzigt niet. Dit wordt nog steeds verrekend bij de berekening van het vakantiegeld (in mei of juni), als je later in dienst komt wordt er geen verrekening meer gedaan.
Voor het enkelvoudig vakantiegeld (= vakantiegeld dat je krijgt wanneer je een dag vakantie neemt) verandert de werkwijze wel, vanaf 2024 gebeurt de verrekening op verschillende momenten.

  • In elke maand dat je een dag vakantie neemt die je bij een vorige werkgever hebt opgebouwd maar bij je nieuwe werkgever opneemt, betaalt je werkgever een voorschot van 10% van je bruto dagloon en wordt er 90% van het dagloon ingehouden.

 

  • In december of bij het einde van de arbeidsovereenkomst wordt er nog een eindafrekening gemaakt. De werkgever berekent dan hoeveel enkelvoudig vakantiegeld er al is ingehouden en vergelijkt dit met het vakantieattest.

Is dit resultaat negatief, dan mag je werkgever dit inhouden van het loon van december of van de eerstvolgende maand met een positief nettoloon.
Is dit resultaat positief, dan moet je werkgever dit uitbetalen met het loon van december.

Geen commentaren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *