Nieuw sociaal akkoord over landingsbaan en vrijwillige overuren

De werknemer- en werkgeverorganisaties zijn samengekomen, en zijn de volgende topics overeengekomen. Let wel op, dit is een voorstel. De goedkeuring is nog onder voorbehoud van de beslissing van de regering.  De 2 belangrijkste zaken zijn :  

Wat?

Verlening verlaagde instapleeftijd landingsbaan voor medewerkers met een zwaar beroep of na een loopbaan van 35 jaar. Nieuw in de wetgeving is dat kwetsbare werknemers ook beroep kunnen doen op een vervroegde instapleeftijd van de landingsbaan.

De relance-overuren komen terug. Het principe is simpel. Jaarlijks mag de werknemer 120 uur vrijwillige overuren presteren waarvan bruto = netto = kostprijs (dus geen inhouding RSZ en ook geen inhouding voorheffing).

Duurtijd?

Zowel de verlaging van de instapleeftijd landingsbaan en de relance-overuren worden verlengd tot midden 2025.

Voor wie?

De verlaging van de instapleeftijd landingsbaan, is enkel voor de werknemers die aan de voorwaarden voldoen.

 

De relance-overuren is voor alle werkgevers. Deze 120 overuren komen bovenop het normale contingent van overuren.

Voorwaarden?

Om beroep te doen om de verlaagde instapleeftijd naar 55 jaar voor de landingsbaan, moet je oftewel een zwaar beroep uitoefenen of minstens een loopbaan van 35 jaar hebben. Kwetsbare werknemers in maatwerkbedrijven kunnen op 55 jaar in een landingsbaan stappen of na een loopbaan van 25 jaar.

 

Er moet een schriftelijk attest zijn (max. 6 maanden geldig) waarop de werknemer verklaard dat hij door corona vrijwillig overuren wil presteren (tijdens de duur van dit attest).  Klanten van UwPayroll kunnen dit attest aan ons aanvragen.