Terugkeermomenten vanaf 9 juni 2021

Principe

Het principe blijft dat telewerk verplicht is.  Behalve voor wanneer telewerk onmogelijk is door bijvoorbeeld de aard van de functie (vb. kelner, kassier, … ) of omwille van de continuïteit van de onderneming, activiteit of dienstverlening (vb. essentiële diensten).

De werkgever moet aan elke werknemer die niet kan telewerken een attest bezorgen, waaruit de noodzaak van aanwezigheid op het werk blijkt.

Terugkeermomenten vanaf 9 juni 2021

Werkgevers kunnen vanaf 9 juni (voor de telewerkers) terugkeermomenten organiseren.
Voorwaarden :
– op vrijwillige basis (mag dus niet verplicht worden)
– max. 1 dag per week per werknemer
– er dienst geen attest afgeleverd te worden voor de terugkeermomenten
– max. 20% van de telewerkers mogen gelijktijdig aanwezig zijn op het werk.  Voor KMO’s waar minder dan 10 telewerkers zijn, mogen max. 5 telewerkers gelijktijdig genieten van het terugkeermoment.

Coronaregels

Wat ook blijft gelden zijn onder andere de regels tot social distancing (1,5 meter afstand tussen elke werknemer), mondmaskerplicht en andere regels zoals beschreven op https://werk.belgie.be/nl/nieuws/generieke-gids-om-de-verspreiding-van-covid-19-op-het-werk-tegen-te-gaan .

Einde telewerk?

Op 1 juli zou de tweede stap van het zomerplan in werking treden en vanaf dan zou het telewerk niet langer verplicht meer zijn, maar nog wel sterk aangeraden.